magyarorszag.hu
02_tavasz02_nyar03_nyar01_nyar

Testvértelepüléseink

Doborgaz
A község polgármestere: Boráros József

A község a Kisalföldön, a Felső-Csallóköz déli részén, az Öreg-Duna és az üzemvízcsatorna közötti szigeten, Somorjától délkeletre, a szlovák–magyar határon fekszik. Az üzemcsatorna 1992 óta elvágja a Csallóköz többi részétől, melyet csak a Vajka-Keszölcés komp tesz megközelíthetővé. A mesterséges szigeten végighaladó út érinti a falut és Pozsony (36 km), valamint Vajkán (2,5 km) át Bős (22 km) felé teremt összeköttetést. Bősön keresztül a járási székhely 35 km-es úton érhető el. Nyugatról Somorja, északról Bacsfa, keletről Keszölcés, délről Dunasziget községekkel határos. Déli határa az Öreg-Duna egyben a szlovák-magyar államhatárt alkotja 1920 óta.

https://dobrohost.sk/


Keszölcés
A község polgármestere: Ágoston Erika

A település a Kisalföldön, a Felső-Csallóköz nyugati részén, a bősi vízierőmű üzemvízcsatornájának bal partján, Somorjától 9 km-re délkeletre, Bőstől 19 km-re északnyugatra, Dunaszerdahelytől 19 km-re nyugatra fekszik. 1992 óta az üzemvízcsatorna választja el a szomszédos Doborgaztól és Vajkától, mely falvak felé rendszeres kompjárat teremt összeköttetést. Mellékutak kötik össze Bacsfával (2,5 km) és Nagyszarvával (2 km). Nyugatról Doborgaz, északról Nagyszarva és Bacsfa, keletről Vajka, délről pedig Dunasziget községekkel határos. Területe átnyúlik az üzemvízcsatorna és a Duna közötti mesterséges szigetre Doborgaz és Vajka közé ékelődve. Déli határát az Öreg-Duna alkotja, mely egyben államhatár is Szlovákia és Magyarország között.

https://obeckyselica.sk/hu/historia-obce/
 

Vajka
A község polgármestere: Állo Donát

A község a Kisalföldön, a Felső-Csallóköz déli részén, a Duna bal partján, Somorjától 10 km-re délkeletre, Bőstől 21 km-re északnyugatra, a bősi vízierőmű üzemvízcsatornájának megépítése (1978-1992) óta létrejött mesterséges szigeten. Áthalad rajta a mesterséges Duna-szigeten végighaladó út, mely Dunacsúnon (21 km) át Pozsony (37 km) és Bős felé teremt összeköttetést. A Vajka és Keszölcés közötti komp köti össze a Csallóköz többi részével. Északnyugatról Keszölcés, északkeletről Nagyszarva, délkeletről Nagybodak, délnyugatról pedig Dunasziget községekkel határos. Délnyugati határát a Duna régi főága alkotja, mely egyben államhatár Szlovákia és Magyarország között. .

https://www.vojkanaddunajom.sk/hu/tisztelt-latogato

 
 
Forstinning
A község polgármestere: Rupert Ostermair

Forstinning település Németországban, azon belül Bajorországban fekszik. Forstinning, a müncheni régióban, az Ebersberg körzet északi részén, valamint a müncheni Schotterebene és az Ebersberg-erdő északi peremén található. Forstinning mintegy 26 km-re keletre fekszik München állam fővárosától. A mai Forstinning község összesen 17 körzetet foglal magában.

https://www.forstinning.de/