magyarorszag.hu
02_tavasz02_nyar03_nyar01_nyar

Tájékoztató madárinfluenza megfigyelési körzet elrendeléséről

2021.01.27. 13:00
Küldés e-mailbenNyomtatásKeresésVissza


TÁJÉKOZTATÓ
 
2021. január 22-én magas patogenitású madárinfluenza jelenlétét mutatták ki a szlovák Doborgaz (Dobrohost) község egyik baromfi-állományában. A kitörés körül elrendelt védő- és megfigyelési körzet Győr-Moson-Sopron megyébe is átnyúlik, így azt elrendelték Dunasziget, Dunakiliti és Feketeerdő települések teljes közigazgatási területére.
 
Dr. Hercsel György főosztályvezető megyei főállatorvos a megfigyelési körzetbe tartozó baromfitartó gazdaságokra/háztáji udvarokra az alábbi intézkedések alkalmazását írta elő.
 

  1. A gazdaságok ki-és bejáratánál a járművek és személyek fertőtlenítésére alkalmas eszközt kell elhelyezni.
 
  1. Fertőtlenítésre csak az állattartó telepi használatra javasolt, forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező fertőtlenítőszer használható.
 
  1. A gazdaságokkal érintkezett eszközöket, járműveket haladéktalanul takarítani, fertőtleníteni kell.
 
  1. A gazdaságokat érintő járműforgalmat minimalizálni indokolt. A gazdaságokba csak olyan személyek léphetnek be, akik jelenléte az állatok ellátása, hatósági felügyelete miatt szükséges.
 
  1. Baromfi és más fogságban tartott madár vagy emlősfaj csak a megyei kormányhivatal engedélyével vihető be a baromfitartó gazdaságokba, illetve hozható onnan ki. Tilos ezen állatok vásárának, versenyeinek, bemutatóinak, kiállításainak tartása, valamint szabadon engedése.
 
  1. A gazdaságokban észlelt megnövekedett megbetegedési vagy elhullási arányt, továbbá a termelésben bekövetkezett jelentős változást a tulajdonosok kötelesek jelenteni a Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálynak.
 
  1. Tilos a baromfi megfigyelési körzeten belüli mozgatása, kivéve a megállás nélkül történő átszállítást. Tilos továbbá a baromfi megfigyelési körzeten kívüli gazdaságokba, létesítményekbe történő szállítása.
 
  1. Tilos a baromfitartásból származó alom, tárgya, hígtrágya (kormányhivatali engedély nélküli) kivitele, szétszórása.
 
Az elrendelt intézkedésekről szóló részletes tájékoztatást a mellékelt főállatorvosi határozat tartalmazza. További információt pedig a Mosonmagyaróvári Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya nyújt.
 
Dunasziget, 2021. január 27.
 
Dr. Zámbó Tibor jegyző megbízásából
 
                                                              Dr. Szabados Nóra s.k.
                                                                          aljegyző