Madárinfluenza vírus elleni védekezéssel kapcsolatos lakossági tájékoztatás
2021.12.15. 14:06


Tájékoztatás!
Az elmúlt hetekben a magyar lakosságnak, a koronavírus járvány mellett, sajnos egy súlyos állatbetegséggel, a madárinfluenzával is szembe kellett néznie. Szerencsére elmondható, hogy a vizsgálatok során kimutatott vírusvariáció jelenleg az emberekre  nem jelent veszélyt. Ugyanakkor rendkívül jelentős az a - mind közvetlen, mind közvetett - gazdasági kár, amit a madárinfluenza megjelenése okoz a baromfitartók számára. A járvány jelentette fenyegetés súlyát hűen érzékeltetheti, hogy csupán egyetlen hét alatt több,   mint    700.000   baromfi    leölését   kellett    elrendelnie    az  állategészségügyi szakembereknek a terjedés visszaszorítása érdekében.
 
A madárinfluenza vírusa ellen nincs se orvosság, se védőoltás! A védekezés egyetlen hatékony módja a megelőzés, azaz az általános állategészségügyi járványvédelmi szabályok betartása.
 
Bizonyára Ön is egyetért velem abban, hogy az állatok nevelése, gondozása komoly munka és érték. Szinte mindegy, hogy valaki három tyúkot tart az udvarán saját részre, vagy épp több ezres kacsaállomány nevelésével biztosít megélhetést emberek, családok tucatjainak, ha azokat az állatokat - ahelyett, hogy élelmiszerként hasznosulnának - egy járvány miatt kell leölni, akkor az, bár a védekezéshez elkerülhetetlen, de lényegében értelmetlen halált jelent.

Épp ezért kérem, hogy a madárinfluenza jelentette komoly kockázatra Ön is hívja fel a telepütésén   élő   állattartók  figyelmét   a   mellékelt    és    a https://portal.nebih.gov .hu/madarinfluenza oldalról is letölthető - plakátok helyben szokásos módon történő kihelyezésével!
 
Segítő közreműködését előre is köszönöm!

Budapest, 2021. december 14.

Üdvözlettel:

Dr. Bognár Lajos
 
 
 
 
 
 

Forrás : https://dunasziget.hu